Lifestyle, Health, Fitness, Food

Ruokavalion muutoksista ja terveellinen sekä ravitseva aamupala!

19/01/2017

Munakas-ohje-1
Muun muassa aamupuuro ja kauraleipä ovat nyt jäänyt taakse tämän kokeilun myötä. Olen tehnyt nyt munakkaan aamupalaksi useana aamuna. Kun olen syönyt aamulla enemmän ja eri tavalla kuin ennen, olen kyllä jaksanut kieltämättä aika hyvin tehdä hommia koko aamupäivän ajan ennen lounasta, eikä ole oikeastaan väsyttänytkään yhtään!

Munakas on ravitseva ja vielä kaiken lisäksi todella hyvää! Kokonaisuutta on helppo vaihdella vaihtelemalla eri ruoka-aineita. Itse olen nyt tällä viikolla valinnut munakkaan sekaan jotain näistä: avokadoa, pähkinää, pinaattia, sipulia, valkosipulia, lehtikaalia, tomaattia, kurkkua, paprikaa, porkkanaa, rucolaa, parsakaalia, kukkakaalia, inkivääriä, lohta jne. Ja kannattaa aina valita kaupasta ruoka-aineita ostaessa luomua kun siihen on mahdollisuus :) 

Kananmuna on hyvä valinta aamupalaksi, koska se on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista. Keltuaisesssa on rasvaa, rasvaliukoisia vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia. Valkuainen sisältää pääosin protetiinia, joitakin kivennäisaineita sekä vettä. Ja kananmunat kannattaa ehdottomasti valita myös luomuna! Hiukan toki kalliimpia, mutta keho kiittää!

Bulletproof-kahvi
Usein tulee muuten ajateltua, että jos on aamupäivän ihan poikki, ajatus ei kulje ja tuntuu siltä, ettei jaksaisi yhtään opiskella / tehdä töitä kolmenkaan kahvikupin jälkeen, olisi vaan nukkunut huonosti. Tai ainakin itselläni se tulee usein ensimmäisenä mieleen. Toki sekin voi olla ihan mahdollista, mutta seuraavaksi voisi tarkastella, onko syönyt hyvän ja ravitsevan sekä terveellisen aamupalan / voisiko aamupäivän väsymys sekä takkuinen olo johtua mahdollisesti jostain muusta kuin huonoista yöunista? Ennen muuten ajattelin, että puuro sopisi minulle aamupalaksi, mutta nyt mulla on kyllä ollut parempi, jotenkin selkeämpi sekä virkeämpi olo koko aamupäivän kun olen ottanut tavallisen kahvin sijasta Five Am Coffee -kahvin ja tehnyt noin 4 munan kasvismunakkaan. Mielenkiinnolla odotan mitä kaikkea nämä muutokset ruokavalion suhteen tulee tekemään, miten nämä vaikuttavat oloon ja jaksamiseen jne. 

Muita muutoksia joita olen nyt tehnyt ja ottanut kokeiluun ovat muun muassa seuraavat: maitotuotteiden poisjättäminen, tavallisesta kahvista kokonaan luopuminen ja sen vaihtaminen Bulletproof -kahviin, rasvojen lisääminen ruokavalioon, hedelmien vähentäminen, puuron, kauraleivän, gluteenittoman pastan, riisin, perunan sekä kaikkien herkkujen poisjättäminen (auts…), vedenjuonnin lisääminen ja niin edelleen. Aamu on nyt aloitettu juomalla 2-3 lasia vettä puristetulla luomusitruunalla sekä Opti-MSM jauheella. Toki onhan tässä taas muutosta äkkiseltään, mutta eihän sitä ilman kokeilua tiedä, minkälaisen olon mikäkin muutos saa aikaan. Ja gluteeniton + sokeriton (tai tarkennuksena syön vähän hedelmiä yms, joissa on hedelmäsokeria, mutta valkoinen sokeri on jätetty kokonaan pois) ruokavalio on tosiaan nyt myös päällä! Ja koska olen rajannut niin paljon pois, olen nyt syönyt pitkästä aikaa kalan lisäksi luomu lihaa.
Munakas-ohje-4
Munakas-ohje-9

Aamupalamunakas:

– 4 luomumunaa + hiukan vettä 
– Mausteita
– 1 iso sipuli
– Valkosipulia
– Paprikaa
– Tomaattia
– Avokadoa
– Cashewpähkinöitä 
– Pinaattia 
– Voita paistamiseen 

= Pilko sipuli + valkosipuli ja laita pannulle, sekä lisää sekaan pinaatti (lisäsin pinaatin tässä vaiheessa, koska käytin pakastepinaattia). Sekoita esimerkiksi haarukalla syvällä lautasella 4 munaa keskenään. Pyörittele sipulia, valkosipulia ja pinaattia pannulla sekä lisää sen jälkeen munaseos sekaan. Anna hyytyä jonkin verran ja lisää päälle paprika ja tomaatti. Tässä vaiheessa laitoin kannen päälle ja annoin paistua + hyytyä lisää vielä hetken. Lopuksi laitoin päälle pähkinät ja avokadon… Ja eikun syömään!

Tavallinen kahvi on siis vaihtunut Bullet Proof -kahviin kuten kirjoitin. Teen siis kahvin Five Am Coffee -ohjeella.

Five am Coffee – RESEPTI

– Kuppi luomukahvia (esim. Puhdistamon pakurikahvia)
– Luomuvoita 1 rk
– MCT-öljyä 1 rkl
– Kookosöljyä 1 tl
– Macaa 1 tl
– Lucumaa tai tocoa 1 t
– Ripaus cayannepippuria

= Blenderissä sekaisin!

Kahvin resepti on siis otettu täältä! Ja tästä kahvista tulee kyllä kertakaikkiaan ihan älyttömän hyvää, suosittelen kokeilemaan! 

Kommentoi artikkelia

25 Kommentit on "Ruokavalion muutoksista ja terveellinen sekä ravitseva aamupala!"


Vieras
Päivi
1 vuosi 3 kuukautta sitten

Voiko liian tiukka ruokavalio ja treeni vaikuttaa esim. siihen että sulla on flunssa mun näkökulmasta usein? Itse en ole noin tiukalla ruokavaliolla. Kohtuus kaikessa. Ainoa mitä syön purkista on d-vitamiini. Flunssaa tai ylipäänsä mitään en ole sairastanut vuosikausiin. Vai onko mulla vaan niin hyvä vastustuskyky?

Vieras
Johanna
1 vuosi 3 kuukautta sitten

Minun tyttäreni on 17-vuotias ja myös kova harrastamaan liikuntaa, mm. salilla käyntiä. Hänelle saliohjelman tehnyt, kunnassa töissä oleva liikunnanohjaaja suositteli, että riittävä salilla käyntien määrä viikossa on kolme kertaa, maksimissaan neljä kertaa. Tätä hän perusteli sillä, että lihas tarvitsee palautuakseen 48 tuntia. Hän myös varoitteli, että liiallinen treenaaminen voi johtaa loppuun palamiseen, burn outiin. Olemme jutelleet asiasta lapseni kanssa ja hän on toiminut ohjeiden mukaan. Tällaisena ”vanhana pieruna” voisin suositella nuorille kaikin tavoin rentoa elämänasennetta, sillä jo sekin, että käy yliopistoa, on kova ja työllistävä juttu. Vastapainona ja jaksamisen kannalta kannattaa antaa itselle kaikessa mahdollisessa levon ja palautumisen hetkiä. Vapaa-aikoina voi olla vapaalla kaikenlaisesta liiallisesta suorittamisesta!

Vieras
Anna
1 vuosi 3 kuukautta sitten

”Sekin voi vaikuttaa, että välillä olen tullut usein kipeeksi kun olen aika paljon esimerkiksi yliopistolla, jossa pyörii tuhansia ihmisiä ja siellä pöpöjä riittää… ” Pakko nyt takertua tähän kun tunnut olevan aika hakoteillä. Yliopistolla on joo paljon pöpöjä, mutta ajatteleppas kauppatyötä (josta sinullakin on kokemusta, ja minulla yli 5 vuotta) tai esimerkiksi sairaalaa? Tuolla sun logiikalla esim. sairaalassa työskentelevien pitäisi olla myös jatkuvasti kipeitä? :D Noh, oon nyt tehnyt kolme vuotta hoitsun töitä ja kerran ollut flunssan takia pois. Että joo. Uskon kyllä, että stressi alentaa vastustuskykyä, ja se voi varmasti olla osasyy sun jatkuvaan flunssailuun. MUTTA tuskin kuitenkaan koko totuus. Kyllä mullakin on ollut erittäin paljon stressiä koulutöiden, valmistumisen ja rahahuolien takia, mutten kuitenkaan sinä aikana ollut kertaakaan kipeä. Väsynyt kyllä, mutten kipeä. Toi sun ruokavalion muutos kuulostaa kyllä aika hurjalta, toki se oli jo ennestään aika erikoinen, mutta kukin tyylillään… musta vaan tuntuu että alkaa pikkuhiljaa valumaan toi touhu aika sairaaksi, syötköhän parin vuoden päästä enää mitään jos mikään ei sun keholle ”sovi”? :D Ja joo voi olla etten ymmärrä noin tiukkaa ajattelumaailmaa, missä ei suvaita mitään ”huonoa” ruokaa. Ihme että sun poikaystävä jaksaa tota. :D Enkä tarkoita tätä nyt mitenkään erikoisen pahalla, oon vaan hämmentynyt tästä(kin) käännöksestä.… Read more »

Vieras
annika
1 vuosi 3 kuukautta sitten

No apua, mä en osaa kyllä ajatella että terveellisesti syöminen ois huono asia, silloin kun sitä ei tehdä hampaat irvessä. Mä oon saanut susta sen kuvan, että se on sulle tavallaan ihan elämäntapa. Uskon että monella muullakin olo parantuisi kun parantais ruokavaliotaan. Ja toiset nyt vaan tulee helpommin kipeeksi. Sitähän säkin oot kertonut monesti, että sulla on herkempi elimistö ja oot koittanut selvittää mikä sulle sopii :) En usko että vastaus olisi alkaa hemmotella itseään usein herkuilla, miten monelle siitä oikeasti tulee hyvä olo että syö vaikka ison karkkipussin tai sipsejä :D Ja sulla on kaunis siro mutta vahva vartalo, ei todellakaan sairaalloinen.

Vieras
ML
1 vuosi 3 kuukautta sitten

Pääasia että hyvältä tuntuu ja kroppa toimii oikein. Itse tietää jokainen, mikä omalle keholle toimii parhiten

Voisitko tehdä pitkästä aikaa jonkin hiuspostauksen, käyttämistäsi tuotteista ja rutiineista?

Vieras
ppp
1 vuosi 3 kuukautta sitten

itse syön valikoiden sitä mikä on hyvää. kasviksia syön melko vähän, pitäisi syödä enemmän. en ole koskaan syönyt mitään ravintolisiä. opiskelen itsekin yliopistossa, mutta edellisen kerran olen ollut kipeä ennen kuin aloitin yliopiston eli vuonna 2013. vastustuskyky pysyy kunnossa monipuolisella ruokavaliolla, jossa ei ole mitään rajoituksia.

Vieras
SA
1 vuosi 3 kuukautta sitten

Ilmeisesti monetkaan kommentoijista eivät ole kuulleet Tomi Kokosta, kun ihmettelevät ruokavaliokokeiluasi :D

Vieras
ano
1 vuosi 3 kuukautta sitten

mainitset että olet lisännyt esim. rasvoja ruokavalioosi. yleisesti ottaen rasvaisesta ruuasta tulee ihmisille huono olo, eikä myöskään maha tällöin pelaa. lempeitä ruokia mahalle ovat esim. viljatuotteet, kuten vaikka puurot. niissä on paljon kuituja, jolloin ”tavara” ei jämähdä suolistoon, kuten rasvainen ruoka tahtoo tehdä. monipuolisella ruokavaliolla ei tarvitse myöskään syödä ravintolisiä.

lisäksi on muistettava etteivät kaikki lisäaineet ole pahasta, iso osa itse asiassa on terveellisiäkin. esim. aika moni E-koodilla oleva ainesosa löytyy esim. kotimaisista marjoista. olisiko ollut, että jos mustikasta tekisi tuoteselostuksen, olisi siinäkin noin kuusi lisäainetta.

Vieras
Myy
1 vuosi 3 kuukautta sitten

Kunpa ihmiset muistaisi, että se mikä sopii yhdelle ei välttämättä tee lainkaan hyvää oloa toiselle. Tiedän mistä puhun, joudun valitettavasti noudattamaan ruokavaliota vaikken todellakaan haluaisi.

On myös todella hämmentävää, että joidenkin mielestä olet ”sairaalloisen laiha”. Minkäköhänlainen minä heidän miekestään sitten olisin. :O Minusta sinä olet juuri sopiva, muodokas, naisellinen ja terveen näköinen. Onko se, että ylipaino on niin valitettavan yleistä nykyisin, tehnyt terveistä hoikista ihmisistä joidenkin silmissä jo sairaalloisen laihoja vai mikä ilmiö tämän takana lieneekään.

Kokeilemalla löytyy ne omat jutut parhaiten. Tsemppiä! :)

Vieras
mila
1 vuosi 3 kuukautta sitten

Jos syö joka aamu 4 kananmunaa kolesteroli nousee vaikka harvemmin nautittuna onkin terveellistä

Vieras
JenNy
1 vuosi 3 kuukautta sitten

Olit muistaakseni vain 158cm pitkä. Paljonko painat nykyisin?

wpDiscuz